„Inimestega tasub suhelda!“ Kuulutasin seda fakti täna ikka väga mitmeid kordi.
Paar nädalat tagasi hakkas mind huvitama karulauk ja selle teema juures just see, kust seda vabast loodusest saada võiks ja et kas seda siinkandis ka leidub. Võtsin ette uurimustöö. Küsisin siit ja küsisin sealt. Inimestelt, kes võiks ise teada ja kes võiks teada kedagi kes teab… tulemiks sain ühelt inimeselt lubaduse, et 1 naine, kes teab ja kohta ei taha öelda, toob mulle kimbu ning üleeile laekus info, et üks naisterahvas teab kus karulauk kasvab, ta tahaks ise sinna minna, aga kuna autot pole siis võib nö. sõidutajale koha kätte näidata. Ja mul ju on auto!
Nii võtsingi reede hommikul, peale laste lasteaeda viimist , selle käigu ette. Endal nägu rõõmust säramas!
Karulauk on III kategooria looduskaitsealune taim. See tähendab, et taime võib korjata nii, et see ei ohustaks liigi säilimist kasvukeskkonnas. Mina korjasin väheke ja kindlasti mitte ei rikkunud taime kooslust.
Väljavõte terviseleht.ee lehelt:
Karulauk on 15-40cm kõrgune mitmeaastane rohttaim. Vars on kolmekandiline, õied valged või roosad, lõhnavad, õitseb mais ja juunis. Kasvab looduslikult salumetsades. Lehtedel on väga tugev küüslaugu lõhn ja maitse, ka toimeainete sisaldus ja mõju organismile on samasugune nagu küüslaugul. Maitseainena võib kasutada nagu küüslauku. Karulaugu lehtedest valmistatakse pikantset lisandit liha- ja kalatoitudele. Selleks keedetakse lehed väheses vees, lastakse nõrguda ja marineeritakse vähese äädika ja toiduõli segus, mis maitsestatud vähese soola ja pipraga.
Võib kasutada ka toorsalatina iseseisvalt või teiste salatite koosluses. Kasutades kui maitseainet, lisatakse suppidesse, hautistesse keetmise lõpus või vahetult enne lauale andmist
Ma ütleks, et see maitse ei ole väga tugev – ootasin midagi enamat.
Aga pesto tegin Nami-Nami retsepti järgi ning peale valmimist täiustasin oma maitse järgi.
Minu retsepti, millega rahule jäin läks:
50g karulaugulehti
50g seedermänni seemneid (võilillepesto tegin kõrvitsa omadega ja kuskilt lugesin, et sobivad ka sihvkad)
50g parmesani juustu
1dl oliiviõli
2 tl. sidrunimahla
Soola, pipart
Tükeldasin karulaugu lehed, lisasin seemned ja törts õli. Saumikserdasin ühtlaseks, lisasin veel õli, kuni mass tundus paras. Segasin sinna sisse ka sidrunimahla, riivitud parmesani ja törtsi soola ning pipart.
Kokku sai päris hea kraam…. Võiiiiii… ootasin enamat.
Lastele maitses see aga igatahes maitses rohkem kui võilillepesto. Vabatahtlikult käisid lausa purgi kallal.
No comments:
Post a Comment